Curatele

In het geval dat iemand meerderjarig is en niet in staat om financiële en persoonlijke zelf te regelen én beschermingsbewind en mentorschap niet voldoende zijn, kan een persoon onder curatele worden gesteld.

Wat houdt curatele in?

Vanaf dit moment heeft de rechtbank de persoon in kwestie handelingsonbekwaam verklaard en wordt de persoon gekoppeld aan een curator. Handelingsonbekwaam betekent dat je niet meer, zonder toestemming van je curator, zelfstandig rechtshandelingen mag verrichten.

Curatele is een zware maatregel en kan door de persoon zelf, de partner, een hulpverlener of familieleden tot in de vierde graad worden aangevraagd bij de rechter. Onder familieleden tot in de vierde graad vallen (groot)ouders, (klein)kinderen, broers, zussen, ooms, tantes en neven en nichten. Ook de Officier van Justitie kan curatele aanvragen. Bijvoorbeeld als je geen familie meer hebt of als je familie goede redenen heeft om het verzoek om curatele niet zelf te doen.

Vragen?

Wil je meer informatie over curatele? Neem dan gerust contact met ons op.

Taken curator

De curator beslist over al het geld en bezittingen. Hij/zij betaalt de rekeningen, vraagt uitkeringen en toeslagen aan, doet belastingaangifte voor en houdt de administratie bij. Naast financiële zaken, regelt de curator ook alles omtrent verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Hij/zij ondersteunt of vertegenwoordigt de persoon in kwestie tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars en instellingen en komt in actie wanneer hij/zij niet de zorg krijgt die nodig is.

De curator wordt door de rechter aangesteld en moet dan ook elk jaar verantwoording aan de rechter afleggen. Dit gebeurt via een zogenoemde Rekening & Verantwoording (R&V). Dit is een overzicht van onder meer het inkomen, uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden in het voorafgaande jaar.

4.8 / 5

Gebaseerd op 6 reviews

Wij zijn zeer tevreden met Obin

Met name onze bewindvoerder Jennifer Berghoef en haar team. We worden zeer goed begeleid en het team is zeer behulpzaam. ...
- Leon Rombouts

Snel en zorgvuldig

Snel en zorgvuldig doch vriendelijk geholpen.
- Annemarie Oostendorp

Telefonisch goed bereikbaar

Telefonisch goed bereikbaar en vriendelijk
- David Vives de Jong

Snel geholpen

Voor waar ik ze voor nodig had. Ben ik vriendelijk en snel geholpen. Verder kan ik niets over dit bedrijf ...
- Jorn Meijer

Netjes antwoord

Zeer goede bewind voerder als je iets vroeg kreeg je netjes antwoord.
- Gerjo Ter Horst

Blij met team bewind 5

Ik zit nu momenteel 2 jaar bij obin waarvan bijna 1 jaar in de wsnp, ja het is wat rommelig van start ...
- Sandra van der voort

Waarom OBIN?

Het uit handen geven van geld en/of zorgbeslissingen is geen makkelijke keuze. Dat begrijpen wij. Bij ons ben je op de goede plek. Wij kunnen je helpen met mentorschap, bewindvoering of curatele. Samen met jou en jouw eventuele verwijzer kijken we welke dienstverlening het beste bij jou past. Zo scheppen we overzicht in jouw geld- en/of zorgtaken en creëren we rust.

Neem gratis contact met ons op

Gratis aanmeldgesprek?

Heb je een vraagstuk waar je niet uitkomt? Wij denken graag gratis en geheel vrijblijvend met je mee.