Wat doet een bewindvoerder?

Heb je financiële problemen? Dat is om meerdere redenen hartstikke vervelend. In de eerste plaats is dit zeer stressvol en het beperkt ook je levensgeluk. Je kunt bijvoorbeeld geen leuke dingen meer doen. Misschien ben je in de financiële problemen gekomen vanwege oplopende schulden. Er kunnen echter ook andere redenen zijn. Daarbij kun je denken aan een echtscheiding, ziekte of werkeloosheid. In die situaties kan de rechter een bewindvoerder toewijzen. Deze helpt je met het op orde krijgen van de financiële zaken. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis van je zijn. Maar wat doet een bewindvoerder dan precies? In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

De bewindvoerder stelt een bedrag voor dagelijkse uitgaven vast

Je hebt uiteraard geld nodig voor je dagelijks boodschappen. Het punt is echter dat veel mensen een gat in hun hand hebben. Dit ligt ook niet alleen aan de mensen zelf, maar ook voor een deel aan onze maatschappij. Je wordt immers overal verleid om producten te kopen. Ook mensen met financiële problemen kunnen die verleidingen soms niet weerstaan. Daarom stelt de bewindvoerder een bedrag vast en dit kun je dan gebruiken voor de dagelijkse uitgaven. Dit bedrag wordt vastgesteld op basis van verschillende factoren. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen? Dan kun je dagelijks meer besteden dan mensen die alleen wonen. Het specifieke bedrag is altijd afhankelijk van de situatie.

Grote aankopen goedkeuren of afwijzen

Wil je graag een grote aankoop doen? Meestal heb je dan de goedkeuring van de bewindvoerder nodig. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een auto, huis, contracten, abonnementen en ga zo maar verder. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor de financiële situatie en daarom wordt daar rekening mee gehouden. Soms moet je een aankoop niet alleen door een bewindvoerder laten goedkeuren, maar ook nog eens door de rechter.

Particuliere en professionele bewindvoerders

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen particuliere en professionele bewindvoerders. Een particuliere bewindvoerder is een bekende uit je omgeving. Daarbij kun je denken aan een vertrouwenspersoon. De rechter moet wel eerst oordelen of die persoon geschikt is om bewindvoerder te zijn. Soms is het ook mogelijk om meerdere bewindvoerders aan de rechter voor te stellen. De rechter kan dan besluiten welke bewindvoerder het beste is. Soms zijn ze allebei geschikt en dan kunnen de taken worden verdeeld.

Is niemand in je omgeving geschikt om bewindvoerder te zijn? Dan krijg je vaak een professionele bewindvoerder toegewezen. Dit zijn mensen die een speciale studie hebben gedaan. Een professionele bewindvoerder moet aan verschillende eisen voldoen.

Hoe lang duurt bewindvoering?

Er bestaat bewindvoering voor bepaalde en voor onbepaalde tijd. Bij bewindvoering met bepaalde tijd wordt er een specifieke einddatum afgesproken. Na deze datum wordt het opgeheven en ben je zelf weer verantwoordelijk voor de financiën. Bij bewindvoering voor onbepaalde tijd is er geen specifieke einddatum vastgesteld. Meestal stopt de bewindvoering dan wanneer de schulden zijn opgelost. Je kunt dan een verzoek tot opheffing aanvragen.

 

Neem contact op!