Mentorschap aanvragen

Overweeg je een aanvraag voor mentorschap te doen? Mentorschap aanvragen kan een verstandige beslissing zijn.

Overweeg je een aanvraag voor mentorschap te doen? Mentorschap aanvragen kan een verstandige beslissing zijn. Voordat deze keuze wordt gemaakt is het handig om van een en ander op de hoogte te zijn. Een aanvraag mentorschap kan worden gedaan als een persoon zelf geen belangrijke beslissingen kan nemen over zijn of haar begeleiding, behandeling, verpleging en/of verzorging. Er kan ook bewindvoering worden uitgesproken. Dan gaat het voornamelijk om het uit handen geven van de financiële zaken. Een voorgestelde mentor zal bij een mentorschap alleen zorgdragen over de niet financieel gerelateerde dingen. Een dergelijke specialist wordt aangesteld door een rechter en houdt voortdurend contact met je om je op de hoogte te houden. De daadwerkelijke beslissingen worden door een mentor genomen.

Vragen?

Neem direct vrijblijvend contact op.

Mentorschap aanvragen

Een mentorschap zal aangevraagd moeten worden bij de rechter. Op hetzelfde moment kan een verzoek tot bewind worden ingediend. Voor een aanvraag mentorschap zullen de volgende stappen genomen moeten worden. Diegene die het verzoek indient zal een aanvraagformulier en bijlagen naar de rechter moeten versturen. De rechtbank verstuurt op haar beurt een uitnodiging om deel te nemen aan een zitting. Soms komt het voor dat een familielid niet akkoord is. Dan kan er een verweerschrift ingediend worden. Tijdens de zitting zijn de verzoeker, betrokkene, voorgestelde mentor en eventueel belanghebbende aanwezig.

De rechter moet uiteindelijk beslissen of het verzoek wordt gehonoreerd. Alle aanwezigen krijgen per post de uitspraak toegestuurd. Er is een mogelijkheid tot het indienen van een hoger beroep. Dit zal binnen een termijn van 3 maanden moeten gebeuren. Ben je een ouder/verzorger van een kind met een verstandelijke beperking? Vanaf 12 weken voordat je kind 18 wordt, kun je mentorschap en eventueel ook bewind aanvragen.

4.8 / 5

Gebaseerd op 6 reviews

Wij zijn zeer tevreden met Obin

Met name onze bewindvoerder Jennifer Berghoef en haar team. We worden zeer goed begeleid en het team is zeer behulpzaam. ...
- Leon Rombouts

Snel en zorgvuldig

Snel en zorgvuldig doch vriendelijk geholpen.
- Annemarie Oostendorp

Telefonisch goed bereikbaar

Telefonisch goed bereikbaar en vriendelijk
- David Vives de Jong

Snel geholpen

Voor waar ik ze voor nodig had. Ben ik vriendelijk en snel geholpen. Verder kan ik niets over dit bedrijf ...
- Jorn Meijer

Netjes antwoord

Zeer goede bewind voerder als je iets vroeg kreeg je netjes antwoord.
- Gerjo Ter Horst

Blij met team bewind 5

Ik zit nu momenteel 2 jaar bij obin waarvan bijna 1 jaar in de wsnp, ja het is wat rommelig van start ...
- Sandra van der voort

Taken professionele mentor

Een mentor staat je vooral bij als er persoonlijke zaken omtrent jouw zorg geregeld moeten worden. Krijg je niet de zorg die je nodig hebt? Dan is het een taak van mentoren om actie te ondernemen. In geval van dreigende nood of een verslechterde gezondheidssituatie zal er door de mentor ook aan de bel getrokken moeten worden. Een vervelende situatie waarbij hulp gebaat is, is bijvoorbeeld als iemand niet zelfstandig meer kan wonen.

Bij een mentorschap blijft de persoon in kwestie wel handelingsbekwaam. Dat kan betekenen dat iemand bevoegd blijft over belangrijke zaken betreffende zijn of haar kinderen als ze nog geen achttien jaar oud zijn. De echte persoonlijke beslissingen dienen zelf gemaakt te worden. Mentors mogen bijvoorbeeld geen echtscheidingen regelen, kinderen erkennen of een donorregistratie doen. Hetzelfde geldt voor het opstellen van een belangrijk document zoals een testament. Er kan wel met je mee worden gedacht of ondersteuning worden geboden.

Combinatie met bewindvoering

Zou je erbij gebaat zijn om wat ondersteuning te krijgen in het beheren van je financiën? Ben je op zoek naar curatele bewind of mentorschap? Dan is het goed om te weten dat mentorschap gecombineerd kan worden met bewindvoering. Het aanvragen van bewindvoering verloopt eveneens via het gerecht. Een rechter kan ook een professionele bewindvoerder opleggen. Een bewind kan bijvoorbeeld aangevraagd worden door een persoon met een verstandelijke of lichamelijke tekortkoming. Het kan voorkomen dat het je voor bepaalde of onbepaalde tijd niet lukt om je eigen financiële zaken te beheren. Dan kan het raadzaam zijn om bewindvoering aan te vragen. Bezittingen die onder bewind gesteld kunnen worden zijn onder andere goederen, eventueel vermogen of zelfs een erfenis.

Degene die onder curatele is gesteld mag dan niet meer zelfstandig over deze bezittingen beschikken. Bewindvoerders helpen cliënten door de gehele financiële zorg over te nemen. Zij maken het in orde dat vaste lasten op tijd voldaan worden, vragen een uitkering aan en houden zich bezig met eventuele toeslagen. Daarnaast worden de juiste verzekeringen afgesloten. Er wordt gekeken naar kostenbesparing. Soms wordt er besloten een abonnement op te zeggen om aan het einde van de maand meer geld over te houden. Dit gebeurt wel allemaal in goed overleg met de cliënt.

Onder curatale

Ben je boven de 18 jaar oud en lukt het maar niet om je zorg en/of financiën op orde te krijgen? Dan kan er dus een bewind en/of mentorschap ingesteld worden. Soms is dit niet voldoende en kan iemand onder curatele worden gesteld. De rechtbank bepaald dan dat je handelingsonbekwaam bent en zorgt voor de koppeling aan een curator. Handelingsonbekwame personen mogen zonder permissie van een curator geen rechtshandelingen uitvoeren. Onder curatele gesteld worden is niet niks. Dit is een heftige maatregel die door iemand zelf, maar ook door een partner, hulpverlener of familielid kan worden aangevraagd. De Officier van Justitie kan eveneens een aanvraag voor onder curatele indienen.

Neem gratis contact met ons op